2011年6月23日 星期四

Peraruh www.tool-tool.com

Peraruh atau induktor merupakan peranti elektrik yang pasif yang digunakan dalam litar elektrik yang mempunyai sifat kearuhan. Peraruh boleh mempunyai banyak bentuk.

Kearuhan (diukur dalam henry) merupakan kesan yang disebabkan oleh medan magnet yang terbentuk sekitar pengalir. Arus elektrik yang melalui pengalir menghasilkan fluks magnet yang kemudiannya menjanakan daya gerak elektrik (dge) yang bertindak untuk menghalang perubahan dalam arus. Aruhan adalah ukuran bagi dge terjana bagi setiap unit perubahan dalam arus. Sebagai contoh, satu pengaruh dengan aruhan 1 henry menghasilkan dge 1 V apabila arus melalui peraruh itu berubah pada kadar 1 ampere per saat. Aruhan bagi pengalir meningkat dengan lingkaran pengalir itu sendiri kerana fluks magnet merangkumi semua lilitan lingkaran itu. Bilangan lilitan, luas setiap lingkaran/lilitan, malah apa yang menyelaputi pengalir itu akan mempengaruhi kearuhan. Tambahan pula, fluks magnet yang terdapat dalam lilitan boleh bertambah dengan melingkarkan pengalir dengan bahan yang tinggi ketelapannya.

[sunting] Tenaga tersimpan

Tenaga (diukur dalam joule, SI) yang disimpan oleh peraruh adalah sama dengan jumlah kerja yang diperlukan untuk menghasilkan arus melalui peraruh, dan kemudiannya medan magnet. Ini diberi oleh:

iaitu L adalah aruhan dan I adalah arus yang melalui peraruh.

[sunting] Model hidraulik

Arus elektrik boleh dimodel dengan analogi hidraulik. Peraruh pula dimodelkan sebagai kesan kincir turbin yang diputar oleh arus. Memandangkankan semua itu boleh ditunjukkan dengan matematik dan kebiasaan, ia menyerupai ciri peraruh elektri; voltan adalah berkadaran dengan dengan terbitan arus terhadap masa. Maka, perubahan mendadak dalam arus akan menyebabkan cacakan voltan yang besar. Sama juga bagi kes ganguan tiba-tiba pada aliran air yang akan menyebabkan turbin menjana tekanan tinggi pada tempat yang tersekat dan sebagainya. Interaksi magnet seperti transformer tidak sesuai dimodelkan.

[sunting] Pembuatan peraruh

Peraruh. Skala besar dalam sm.

Peraruh sering dibuat sebagai lingkaran bahan pengalir, selalunya wayar tembaga, meliliti teras yang selalunya udara atau baha ferromagnet. Bahan teras dengan ketelapan tinggi daripada udara melingkari medan elektrik berhampiran peraruh lalu meningkatkan aruhan. Peraruh terdapat dalam banyak bentuk. Kebanyakannya dibuat sebagai wayar bersalut enamel meliliti sekitar kumparan ferrit dengan wayar yang terdedaj di bahagian luar, manakala sesetengahnya meletakkan wayar sepenuhnya di dalam ferrit dan dipanggil "tertabir". Sesetengah peraruh mempunyai teras yang boleh diubah yang membolehkan perubahan dilakukan pada aruhan. Peraruh kecil boleh digores terus pada papan litar cetakdengan membuat menyurih corak pilin. Nilai kecil peraruh juga boleh dibina pada litar bersepadu dengan cara yang sama unutuk membuat transistor. Dalam kes ini, penghubung antara aluminium digunakan sebagai bahan pengalir. Walau bagaimanapun, sesetengah orang membiasakan diri menggunakan litar yang dipanggil "gyrator" yang menggukan kapasitor dan komponen aktif untuk bertindak serupa seperti peraruh. Peraruh lazimnya menghalang frekuensi tinggi yang kadang kala dibuat dengan wayar melalui silinder atau manik ferrit.

[sunting] Dalam litar elektrik

Ketika pemuat menghalang perubahan pada voltan, peraruh mengahalng perubahan pada arus. Peraruh unggul tidak mempunyai rintangan bagi arus terus, walau bagaimanapun, hanya peraruh superkonduktor yang mempunyai rintangan sifar.

Pada umumnya, hubungan antara voltan yang berubah terhadap masa v(t) merentasi peraruh dengan aruhan L dan arus yang berubah terhadap masa i(t) melaluinya dinyatakan dalam persamaan pembezaan:

Apabila terdapat arus ulang alik yang sinusodal (AU) merentasi peraruh, voltan sinusoidal akan teraruh. Amplitud voltan adalah berkadaran dengan hasil amplitud (IP) arus dan frekuensi (f) bagi arus.

Dalam situasi ini, fasa arus ketinggalan dengan voltan sebanyak 90 darjah.

[sunting] Analisis arus Laplace (domain-s)

Apabila menggunakan perubahan Laplace dalam analisi litar, perubahan impedans bagi peraruh unggul dengan tiada arus awal diwakili dengan domain s oleh:

iaitu L adalah aruhans adalah frekuensi kompleks

Jika peraruh mempunyai arus awal, ia boleh diwakili dengan:

 • menambah sumber voltan dalam keadan siri dengan peraruh, lalu mempunyai nilai:

(Perhatikan yang sumber sepatutnya mempunyai kekutuban yang berlawan dengan arus awal)

 • atau menambah sumber arus selari dengan peraruh, lalu mempunyai nilai:

iaitu L adalah aruhan, danI0 adalah arus awal dalam peraruh.

[sunting] Jaringan peraruh

Rencana utama: Litar siri dan selari

Peraruh dalam keadaan selari mempunyai beza keupayaan (voltan) yang sama. Untuk mencari jumlah kesetaraan aruhan (Leq):

Arus yang melalui aruhan dalam siri adalah sama tetapi voltan merentasi setiap peraruh boleh menjadi berbeza. Jumlah beza keupayaan (voltan) adalah sama dengan jumlah voltan yang dibekalkan. Untuk mencari aruhan keseluruhan:

Perhubungan mudah ini hanya benar jika tiada gandingan salingan medan magnet antara peraruh.

[sunting] Rumus

1. rumus aruhan asas bagi lingkaran silinder:

L = Aruhan dalam henry (H)

μ0 = ketelapan bagi ruang bebas = 4π × 10-7 H/m

μr = ketelapan relatif bagi bahan teras

N = bilangan lilitan

A = luas keratan rentas lingkaran dalam meter persegi (m2)

l = kepanjangan lilitan dalam meter (m)

2. Aruhan bagi wayar pengalir lurus:

L = aruhan dalam H

l = panjang pengalir dalam meter

d = diameter pengalir dalam meter

Jika satu pengalir sepanjang 10 mm mempunyai diameter 1 mm akan mempunyai aruhan lebih kurang 5.38nH tetapi 100 mm yang sama akan memperoleh lebih kurang 100nH. Rumus yang sama digunakan dalam unit imperial:

L = aruhan dalam nH

l = panjang pengalir dalam inci

d = diameter pengalir dalam inci

3. Aruhan bagi lingkaran silinder berteraskan udara pendek dalam istilah parameter geometri:

L = aruhan dalam µH

r = jejari luar lingkaran inci

l = panjang lingkaran dalam inci

N = bilangan lilitan

4. Bagi lingkaran berteras udara berlapis-lapis:

L = aruhan dalam µH

r = jejari min bagi lingkarab dalam inci

l = panjang lingkaran dalam inci

N = bilangan lilitan

d = kedalaman lingkaran dalam inci (atau jejari luar tolak jejari dalam)

5. Aruhan bagi lingkaran berpilin rata berteras udara:

L = aruhan dalam H

r = jejari min lingkaran dalam meter

N = bilangan lilitan

d = kedalaman lingkaran dalam meter (atau jejari luar tolak jejari dalam)

Maka, lingkaran berpilin dengan 8 lilitan pada jejari min 25 mm dan kedalaman 10 mm akan mempunyai aruhan 5.13µH.

Formula yang sama bagi unit imperial:

L = aruhan dalam µH

r = radius min lingkaran dalam inci

N = bilangan lilitan

d = kedalaman lingkaran dalam inci (atau jejari luar tolak jejari dalam)

6. Aruhan bagi pusingan sekitar cecincin toroid bereraskan bahan dengan ketelapan relatif μr dengan keratan rentas:

L = aruhan dalam H

μ0 = ketelapan ruang bebas = 4π × 10-7 H/m

μr = ketelapan relatif bahan teras

N = bilangan lilitan

r = jejari lingkaran dalam meter

D = diameter keseluruhan bagi toroid dalam meters

[sunting] Kegunaan

Peraruh digunakan secara meluas dalam litar analog dan penghasilan isyarat. Peraruh begitu juga pemuat dan komponen lain membetuk litar tertala yang mampu menekean atau menuras frekuensi isyarat tertentu. Julat kegunaan dari peraruh besar yang digunakan sebagai cok (penyumbat) dalam pembekal kuasa, yang kini sudah lapuk, yang sama dengan pemuat penuras membuang naik turun daripada keluaran arus terus, hinggalah ke peraruh kecil yang dijana oleh torus atau manik ferrit sekitar kabel untuk menghalang interferens frekuensi radio dari diserap masuk ke dalam wayar. Gabungan peraruh/pemuat yang lebih kecil menghasilkan litar tertala yang digunakan dalam penyiaran dan penerimaan radio.

Dua (atau lebih) yang menggandingkan fluks magnet menjadi transformer, merupakan komponen asas bagi kegunaan grid kuasa elektrik. Kecekapan transformer berkuranng apabila frekuensi bertambah tetapi saiz boleh dikurangkan juga; dengan itu, pesawat menggunakan arus ulang alik 400 hertz berbanding biasa iaitu 50 dan 60 hertz, membolehkan pengurangan berat sengan kegunaan transformer kecil.

Peraruh digunakan sebagai penyimpan tenaga dalam pembekal kuasa mod suis. Peraruh diberikan tenaga bagi pecahan tertentu untuk frekuensi penukaran pengatur, dan dinyah-tenagakan bagi kitaran yang yang lebihnya. Nisbah penukaran tenaga memberikan nisbah voltan masukan ke voltan keluaran. XL digunakan untuk melengkapkan dengan peranti semikonduktor aktif untuk mengekalkan kawalan voltan yang sangat jitu.

Peraruh juga digunakan dalam sistem penghantaran elektrik, iaitu digunakan untuk sengaja menekan voltan sistem atau mengehadkan arus tersasar. Dalam bidang ini, ia sering dirujuk sebagai reaktor.

Disebabkan peraruh menjadi semakin besar dan berat berbanding komponen lain, kegunaannya dikurangkkan dalam kelengkapan moden; bekalan kuasa keadaan pepejal menyingkirkan transformer besar dan litar direka untuk kegunaan peraruh kecil sahaja, jika ada; nilai besar dihasilkan dengan menggunakan litar gyrator.

[sunting] Lihat juga

 • Komponen elektronik
 • Kapasitor
 • Rintangan
 • Elektrik
 • Elektronik
 • Gyrator
 • Aruhan (termasuk aruhan saling)
 • Lingkaran pengaruhan
 • Gelung pengaruhan
 • Reaktor penepuan
 • Transformer

引用出處:

http://ms.wikipedia.org/wiki/Peraruh

歡迎來到Bewise Inc.的世界,首先恭喜您來到這接受新的資訊讓產業更有競爭力,我們是提供專業刀具製造商,應對客戶高品質的刀具需求,我們可以協助客戶滿足您對產業的不同要求,我們有能力達到非常卓越的客戶需求品質,這是現有相關技術無法比擬的,我們成功的滿足了各行各業的要求,包括:精密HSS DIN切削刀具協助客戶設計刀具流程DIN or JIS 鎢鋼切削刀具設計NAS986 NAS965 NAS897 NAS937orNAS907 航太切削刀具,NAS航太刀具設計超高硬度的切削刀具醫療配件刀具設計複合式再研磨機PCD地板專用企口鑽石組合刀具粉末造粒成型機主機版專用頂級電桿SMD一体化粉末合金電感全自動無人化設備common mode電感全自動設備PCBN刀具PCD刀具單晶刀具PCD V-Cut捨棄式圓鋸片組粉末成型機航空機械鉸刀主機版專用頂級電汽車業刀具設計電子產業鑽石刀具木工產業鑽石刀具銑刀與切斷複合再研磨機銑刀與鑽頭複合再研磨機銑刀與螺絲攻複合再研磨機等等。我們的產品涵蓋了從民生刀具到工業級的刀具設計;從微細刀具到大型刀具;從小型生產到大型量產;全自動整合;我們的技術可提供您連續生產的效能,我們整體的服務及卓越的技術,恭迎您親自體驗!!

BW Bewise Inc. Willy Chen willy@tool-tool.com bw@tool-tool.com www.tool-tool.com skype:willy_chen_bw Head &Administration Office No.13,Shiang Shang 2nd St., West Chiu Taichung,Taiwan 40356 http://www.tool-tool.com/ / FAX:+886 4 2471 4839 N.Branch 5F,No.460,Fu Shin North Rd.,Taipei,Taiwan S.Branch No.24,Sec.1,Chia Pu East Rd.,Taipao City,Chiayi Hsien,Taiwan

Welcome to BW tool world! We are an experienced tool maker specialized in cutting tools. We focus on what you need and endeavor to research the best cutter to satisfy users demand. Our customers involve wide range of industries, like mold & die, aerospace, electronic, machinery, etc. We are professional expert in cutting field. We would like to solve every problem from you. Please feel free to contact us, its our pleasure to serve for you. BW product including: cutting toolaerospace tool .HSS DIN Cutting toolCarbide end millsCarbide cutting toolNAS Cutting toolNAS986 NAS965 NAS897 NAS937orNAS907 Cutting Tools,Carbide end milldisc milling cutter,Aerospace cutting toolhss drillФрезерыCarbide drillHigh speed steelCompound SharpenerMilling cutterINDUCTORS FOR PCD’CVDD(Chemical Vapor Deposition Diamond )’PCBN (Polycrystalline Cubic Boron Nitride) Core drillTapered end millsCVD Diamond Tools Inserts’PCD Edge-Beveling Cutter(Golden FingerPCD V-CutterPCD Wood toolsPCD Cutting toolsPCD Circular Saw BladePVDD End Millsdiamond tool. INDUCTORS FOR PCD . POWDER FORMING MACHINE Single Crystal Diamond Metric end millsMiniature end millsСпециальные режущие инструментыПустотелое сверло Pilot reamerFraisesFresas con mango PCD (Polycrystalline diamond) ‘FresePOWDER FORMING MACHINEElectronics cutterStep drillMetal cutting sawDouble margin drillGun barrelAngle milling cutterCarbide burrsCarbide tipped cutterChamfering toolIC card engraving cutterSide cutterStaple CutterPCD diamond cutter specialized in grooving floorsV-Cut PCD Circular Diamond Tipped Saw Blade with Indexable Insert PCD Diamond Tool Saw Blade with Indexable InsertNAS toolDIN or JIS toolSpecial toolMetal slitting sawsShell end millsSide and face milling cuttersSide chip clearance sawsLong end millsend mill grinderdrill grindersharpenerStub roughing end millsDovetail milling cuttersCarbide slot drillsCarbide torus cuttersAngel carbide end millsCarbide torus cuttersCarbide ball-nosed slot drillsMould cutterTool manufacturer.

Bewise Inc. www.tool-tool.com

ようこそBewise Inc.の世界へお越し下さいませ、先ず御目出度たいのは新たな

情報を受け取って頂き、もっと各産業に競争力プラス展開。

弊社は専門なエンドミルの製造メーカーで、客先に色んな分野のニーズ

豊富なパリエーションを満足させ、特にハイテク品質要求にサポート致します。

弊社は各領域に供給できる内容は:

(1)精密HSSエンドミルのR&D

(2)Carbide Cutting tools設計

(3)鎢鋼エンドミル設計

(4)航空エンドミル設計

(5)超高硬度エンドミル

(6)ダイヤモンドエンドミル

(7)医療用品エンドミル設計

(8)自動車部品&材料加工向けエンドミル設計

弊社の製品の供給調達機能は:

(1)生活産業~ハイテク工業までのエンドミル設計

(2)ミクロエンドミル~大型エンドミル供給

(3)小Lot生産~大量発注対応供給

(4)オートメーション整備調達

(5)スポット対応~流れ生産対応

弊社の全般供給体制及び技術自慢の総合専門製造メーカーに貴方のご体験を御待ちしております。

Bewise Inc. talaşlı imalat sanayinde en fazla kullanılan ve üç eksende (x,y,z) talaş kaldırabilen freze takımlarından olan Parmak Freze imalatçısıdır. Çok geniş ürün yelpazesine sahip olan firmanın başlıca ürünlerini Karbür Parmak Frezeler, Kalıpçı Frezeleri, Kaba Talaş Frezeleri, Konik Alın Frezeler, Köşe Radyüs Frezeler, İki Ağızlı Kısa ve Uzun Küresel Frezeler, İç Bükey Frezeler vb. şeklinde sıralayabiliriz.

BW специализируется в научных исследованиях и разработках, и снабжаем самым высокотехнологичным карбидовым материалом для поставки режущих / фрезеровочных инструментов для почвы, воздушного пространства и электронной индустрии. В нашу основную продукцию входит твердый карбид / быстрорежущая сталь, а также двигатели, микроэлектрические дрели, IC картонорезальные машины, фрезы для гравирования, режущие пилы, фрезеры-расширители, фрезеры-расширители с резцом, дрели, резаки форм для шлицевого вала / звездочки роликовой цепи, и специальные нано инструменты. Пожалуйста, посетите сайт www.tool-tool.com для получения большей информации.

BW is specialized in R&D and sourcing the most advanced carbide material with high-tech coating to supply cutting / milling tool for mould & die, aero space and electronic industry. Our main products include solid carbide / HSS end mills, micro electronic drill, IC card cutter, engraving cutter, shell end mills, cutting saw, reamer, thread reamer, leading drill, involute gear cutter for spur wheel, rack and worm milling cutter, thread milling cutter, form cutters for spline shaft/roller chain sprocket, and special tool, with nano grade. Please visit our web www.tool-tool.com for more info.

沒有留言: